2007. május 31., csütörtök

Google Developer Day - Élő Jelentés - első rész

A világ több különböző pontján egy időben került megrendezésre a Google Fejlesztői Nap elnevezésű esemény, és mivel voltak olyan kedvesek és mivel egy hónappal ezelőtt küldtek egy invitációt eme jeles eseményre, ezt néhány nap gondolkodás után örömmel elfogadtam. A legközelebbi központ a londoni volt, így a beszámolóm konkrétan erre az eseményre fókuszál; inkább kötetlen stílusban, mintsem részletes pontossággal. Ennyit a személye háttéről, nézzük magát az eseményt :)

A helyszinválasztás tökéletes, s bár alapvetően egy elegáns hotel, sok-sok konferenciateremmel, mégis sikerült kialakítaniuk egy Blogger Lounge-t (gyakorlatilag a sajtó szoba, ahonnan először fognak szétröppenni a tudósítások a Föld minden pontjára) olyan stílusban, mint egy ikea játszóház - hatalmas párnákkal, mindenféle mütyürrel, babzsákkokkal és így tovább. A hatalmas számú geek jelenlétnek köszönhetően hamar előkerültek a notebookok, és egyfajta idealista luxus egyenkonform kommunizmus bontakozott ki az elsőprő többségű egyenmacbook felhasználó nyomására. Hamar kialakulta a vicceskedő fikázások is az apple és a pc tábor között, felnőtt, középkorú emberek vicceskedtek egymással és firtatták (teljesen fölöslegesen) hogy kinek hány led van a gépén, és mit tud :) - a környezet maga remek, ingyen kaja, pia mindenkinek, sok-sok finomság, a Google igazán kitett magáért hogy mindenki nagyon jól érezze magát.

A regisztráció és a bőséges reggeli, ismerkedés után egy felvezető előadást hallhattunk az egyik legnagyobb teremben, ahol Chris Dibona mindenkit az open source fejlesztés fontosságára bíztatott, szó volt arról, miért használnak 3th party licenszeket, mint pl. a népszerű Apache és BSD licenszek (nyilván a bizalom miatt), majd Ed Parsons a geoweb szerepét hangsúlyozta (miszerint az információ 8o%-a köthető valamilyen helyhez). A fejlesztői nappal egy napon a Google előrukkolt rengeteg hasznos újdonsággal, ezek egyike a Street View (természetesen csak az usában, csak bizonyos helyeken működik egyelőre), ami, mint ahogy neve is mutatja, utca szintű 36o fokos nagyítható képeket tesz elérhetővé, hogy még egyszerűbb legyen a térkép használata - még azoknak is, akik a hagyományos 2d-sel nehezen boldogultak eddig. Mindenkit a közös kontribúcióra bíztattak, Long Tail terminológiát hangsúlyozták, építsük fel együtt azt a kimondhatatlan értékű információs térképet, ami százmillió dollárokban mérhető, és tegyük elérhetővé mindannyiunk számára, minden egyes embernek, használhatóan, egyszerűen (utalva a Google célkitűzésére, ami a mission statementjükben olvasható). Ezután 10 percben kérdések voltak (nagyon jók is, jogi területről, valamint volt egy érdekes javaslat, timeline feature google mapsra). A Blogger Lounge-on kívűl minden terem a Star Wars valamelyik bolyójáról van elnevezve, azt hiszem, a Google mindent megtesz azért, hogy a geekek igazán otthon érezzék magukat az előadásokon. :) Nem szóltam még a Google Gear-ról, aminek a béta verziója lehetővé teszi, hogy offline használhassunk olyan alkalmazásokat, mint pl. a Google Reader.

Nemrég ebéd volt, most az Endor Roomban a Gadgetek szerepét és működését hangsúlyozzák - folytatás később, fotók este. :)

Nincsenek megjegyzések: